מדיטציה – שאלות נפוצות ותשובות
שאלה: כיצד מדיטציה נבדלת משיטות אחרות של רגיעה, חשיבה, ריכוז או
היפנוזה עצמית?
תשובה: למעשה, חוויית מצב של רגיעה – ואפילו מצב של רגיעה עמוקה – היא אחד מתוצרי הלוואי העיקריים של תרגול מדיטציה. יש לציין כי יחד עם זאת שלעתים קרובות המושג של רגיעה מתקשר לעצלנות או לצפייה בטלוויזיה, תרגול של מדיטציה הוא תהליך פעיל – בצורה אשר אינה משתמעת לשתי פנים – אשר בו המודט שומר על מצב של מודעות מלאה לפעולותיה של אותה מודעות. בנוסף על כך, בעת תרגול של מדיטציה המודט מנסה גם להתעלות מעל לתהליך המחשבות הבלתי פוסק, בעוד ששיטות אחרות של תרגול מחשבתי – בניגוד גמור לתרגול של מדיטציה – אינן מכוונות להפסקת תהליך המחשבות, אלא להשתמש בו בדרכים יצירתיות או מועילות יותר לרווחתו של האדם, על מנת לעזור לו להשיג את המטרות אשר הוא הציב לעצמו. תרגול של מדיטציה מאפשר למודט להרגיע את גופו ועל ידי כך ליצור רגיעה שהינה גופנית ומנטאלית בעת ובעונה אחת, אשר ניתן לחוות אותה בדרגות עוצמה הרבה יותר גבוהות לעומת הרגיעה אשר ניתן לחוות באמצעות רגיעה פסיבית.
הסיבה לכך שבעת תרגול של מדיטציה המודט מנסה לעצור את כל אחד ואחד מתהליכי המחשבה השונים שלו, היא מפני שבאופן כללי מחשבות צורכות כמויות בלתי מובטלות של אנרגיה בעת שהן נוצרות בתודעה. פעילות מחשבתית בלתי פוסקת – בייחוד פעילות מחשבתית אקראית לחלוטין – עשויה לגרום למוח להתעייף עד מהרה, ובמקרים מסוימים אפילו לגרום לכאב ראש. באמצעות תרגול מדיטציה האדם מנסה להתעלות מעל לדרגה ראשונית ובסיסית זו של פעילות מחשבתית. באמצעות תרגול של מדיטציה בצורה סדירה ויסודית, האדם יכול להיות מודע לכך שהוא איננו המחשבות שלו וכי ישנה מודעות אשר קיימת בצורה עצמאית מתהליך החשיבה.
מדיטציה כוללת גם את התרגול של ריכוז והתמקדות, אולם לאחר השלב הראשוני של תרגול יכולות הריכוז, פוחתת התדירות של התהליכים המחשבתיים ושמירה על הריכוז של המודעות הופך לתהליך מעט יותר ספונטאני. בנקודה זו, ייתכן שהאדם ימשיך להתמקד במושא הריכוז שלו וייתכן שהוא יחדל מההתמקדות שלו. בנוסף על כך, חרף העובדה כי גם תרגול של היפנוזה עצמית טומן בחובו תרגול של התרכזות והתמקדות באובייקט מסוים (בין אם בדמיון ובין אם במציאות), תרגול מדיטציה שונה עד מאוד מתרגול של היפנוזה עצמית. במהלך תרגול של היפנוזה עצמית האדם איננו מנסה לשמור על מודעות של הכאן ועכשיו או להישאר מודע לתהליך, אלא פשוט נכנס למצב שבו הוא מודע למחצה למתרחש בתודעה שלו.
מדיטציה – האם מדיטציה יכולה להפוך אותך למאושר יותר?
כאשר קורה שהרגשות משתוללים וסוערים ללא הפסקה, לעתים קרובות יש תועלת ב"להוציא את הדברים החוצה", זאת אומרת, לדבר על הבעיות עם מטפל, חבר או בן משפחה או אפילו לכתוב ביומן אודות הרגשות הסוערים. מהסיבה זאת נראה כי ישיבה על כרית למטרה של תרגול מדיטציה בדיוק הדבר ההפוך ממה שבדרך כלל ממליצים לעשות במצבים כאלה. אולם יש אנשים אשר טוענים כי שתי הגישות השונות הללו מועילות מסיבות דומות. כאשר אדם מדבר על הרגשות שלו – או כותב אודותם – הוא חייב לכנות אותם בשם. אחת הטכניקות שנוהגים לתרגל בעת מדיטציה הוא ציון הרגשות הנחווים בשמם, כאשר אחת מסיבות לכך היא לדעת להתנתק מאותם רגשות, במקום פשוט להניח להם למנוע את האפשרות לחוות דרגות גבוהות של אושר. למעשה, מספר מחקרים אשר נערכו בארצות הברית מראים כי עצם התיוג של רגשות מגדיל את הסיכוי לחוות ניתוק מהם.
חוקרים אשר ערכו מחקר אודות כינוי רגשות בשם השתמשו במכונת דימות תהודה מגנטית על מנת לתעד את הקשת הרחבה והמגוונת של פעילויות שונות אשר מתחרשות במוח, במטרה להצביע על המקומות השונים אשר בהם כל אחת ואחת מהפעילויות הללו מתרחשות. צוות החוקרים גילה כי כינוי רגשות שליליים בשם שלהם גורם להפחתה ניכרת בדרגת הפעילות של האמיגדלה, אשר הינו חלק במוח – בגודל של שקד – אשר תפקידו לשמש בתור סוג של מערכת אזעקה. לדוגמא, כאשר אדם חוזה בתאונת דרכים אשר מתרחשת ממש לנגד עיניו, כאשר אדם נקלע לוויכוח סוער ועצבני עם זוגתו, או כאשר אדם חווה סוגים נוספים של סיטואציות מלחיצות – התפקיד העיקרי של האמיגדלה הוא להתחיל שרשרת של תגובות ופעולות אשר קשורות ללחץ ומצוקה. אולם אחד מהדברים המפתיעים ביותר אשר החוקרים גילו במהלך המחקר שלהם, הוא שכאשר האדם פשוט מעניק שם לאירוע המלחיץ, ניתן להשיג יותר שליטה על ההתפרצות הבלתי נשלטת לכאורה של האמיגדלה ולרסן אותה במידת מה. למשל, במהלך המחקר החוקרים גילו כי כאשר הנבדקים כינו את הרגשות אשר הם חוו במהלך סיטואציה מסוימת, למשל כאשר הם התעצבנו בעקבות דבר מה ותיארו את הרגש שלהם בתור "כעס", ניכר היה כי דרגת הפעילות של האמיגדלה פחתה בצורה בלתי מבוטלת.
להלן רשימה – חלקית ביותר – של היתרונות הנפשיים אשר מהם ניתן ליהנות בעקבות תרגול קבוע ומסודר של טכניקות שונות של מדיטציה:
• חיזוק הביטחון העצמי.
• הגברת רמת הסרוטונין, אשר משפיעה על מצב הרוח וההתנהגות.
• הפחתת הסיכויים לסבול מפוביות ופחדים.
• יציבות רגשית מוגברת.
• מערכות יחסים איכותיות יותר.
• העלמת הרגלים רעים ביתר קלות.
• התמקדות בדברים החשובים ולא בדברים שוליים.
• פחות אגרסיביות ופיתוח אישיות שלווה ורגועה יותר.
• התנהגות בחברה בצורה הרבה יותר פתוחה וחברותית.
• סיכוי גדול יותר לחוות קשר אינטימי עם בן או בת זוג.
• הפחתת הצורך והתלות בסמים, בין אם לצורכי הנאה או לשם טיפול במחלות נפש.
• דרגות גבוהות יותר של סבלנות וסובלנות.
• תחושה מוגברת של אחריות עצמית ואחריות כלפי הסביבה.
• סיכויים נמוכים לסבול ממחשבות טורדניות ובלתי פוסקות.
• פיתוח בגרות רגשית.
• פיתוח של אישיות יציבה ומאוזנת יותר.
מדיטציה - האם מדיטציה יכולה להפוך אותך לחכם יותר?
מזה זמן רב רוחשות שמועות רבות אודות היתרונות הנפלאים אשר מהם בני אדם יכולים ליהנות, לו רק הם יתחילו לתרגל טכניקות שונות של מדיטציה. אחת מהטענות אודות היתרונות של תרגול מדיטציה אשר מעוררות הדים יותר מכל, היא הטענה לפיה אנשים אשר מודטים בצורה קבועה ומסודרת – ואין זה משנה כל עיקר באיזו שיטה הם דוגלים – מפתחים את המוח שלהם בצורה אשר איננה זמינה לאנשים אשר אינם מתרגלים טכניקות של מדיטציה, ולמעשה במהלך הזמן אשר בו הם מתרגלים את הטכניקות הללו, ניתן לומר כי הם הולכים ונעשים יותר ויותר חכמים. אז כל הטענות המופלאות הללו אודות היתרונות הנלווים לתרגול הטכניקות הללו לא יכולות אלא לעורר את התמיהה: האם לאנשים אשר מודטים בצורה קבועה ומסודרת אכן יש "קופסא" אחרת מזו שיש לאנשים אשר אינם מודטים בצורה קבועה ומסודרת – או אשר לא מודטים כל עיקר?
ובכן, בשנת 2005 נערך מחקר על ידי חוקרים שונים אשר פועלים במסגרת מחלקת הפסיכיאטריה בבית הספר לרפואה של הרווארד, אשר מטרתו הייתה לגלות אילו מן החלקים השונים במוח – אשר לכל אחד ואחד מהם תפקידים שונים וייחודים – הופכים לפעילים כאשר אדם מתרגל טכניקות שונות של מדיטציה. החוקרים אשר ערכו את המחקר גייסו עשרים אנשים אשר מודטים בצורה קבועה ומסודרת – כאשר כל אחד ואחד מהם מודט על פי טכניקה אחרת – ולצדם עשרים אנשים אשר אינם מודטים כלל – ולמעשה אשר מעולם כלל אפילו לא ניסו שום טכניקה, ולו הפשוטה ביותר, של מדיטציה.
התוצאות אשר התקבלו לאחר עריכת המחקר היו מדהימות, והן אישרו את הטענות של הדוגלים במדיטציה אודות היתרונות המנטאליים אשר הוזכרו בכתבים למן הימים הראשונים שבהם תועד תרגול טכניקות שונות של מדיטציה. החוקרים כילו כי אצל אנשים אשר נוהגים לתרגל טכניקות שונות של מדיטציה האזורים במוח אשר קשורים לתשומת לב, למודעות חושית ולעיבוד של רגשות – מה שנקרא הקורטקס – היו עבים יותר, לעומת אותם אזורים במוח אצל אנשים אשר מעולם לא תרגלו אף אחת מטכניקות אלה. למעשה, אחד מהנתונים הנוספים אשר התגלו במהלך המחקר אודות הקשר בין מדיטציה לפיתוח היכולות של המוח, הוא שהאזורים במוח של האנשים אשר מודטים בצורה קבועה ומסודרת הלכו ונעשו עבים יותר ויותר ככל שהם הוסיפו לתרגל טכניקות של מדיטציה.
בנוסף על כך, המחקר הזה אודות הקשר בין תרגול טכניקות שונות של מדיטציה לפיתוח הסגולות של המוח – כמו גם אינספור מחקרים אחרים אשר נערכים בתחום זה – מעידים בצורה אשר אינה משתמעת לשתי פנים על כך כי אנשים אשר מתרגלים בצורה קבועה ומסודרת אכן יכולים לשנות את המבנה – הכימי והפיזי – של המוח שלהם. ייתכן שאחת הסיבות לכך שדבר זה ייתכן, היא שקיימת אפשרות כי אזורים מסוימים במוח פועלים בתדירות גבוהה יותר בעת שהאדם מתרגל טכניקות שונות של מדיטציה – דבר אשר גורם לאזורים אלה להתרחב ולגדול בממדים שלהם בסופו של דבר.
להלן רשימה – חלקית ביותר – של היתרונות המנטאליים אשר מהם ניתן ליהנות בעקבות תרגול קבוע ומסודר של טכניקות שונות של מדיטציה:
• שליטה רבה יותר בתהליכי החשיבה.
• דרגות גבוהות יותר של מיקוד ותשומת לב.
• שיפור ניכר ביכולות הלמידה.
• שיפור ניכר באיכות הזיכרון.
• יכולת מוגברת לפתור בעיות מורכבות.
• גידול מהיר יותר ברמת האינטליגנציה.
• המוח מזדקן בקצב איטי הרבה יותר.
• פיתוח של אינטואיציה.
• פיתוח של תקשורת טובה ואיכותית יותר בין שתי ההמיספרות של המוח.
מדיטציה – האם מדיטציה יכולה להפוך אותך לאדם בריא יותר?
כיום כבר לא מעט אנשים מאמינים כי תרגול קבוע ומסודר של מדיטציה תורם לשיפור הבריאות – הגופנית והנפשית גם יחד – במידה ניכרת. בנוסף על כך שאנשים משבחים את הסגולות הבריאותיות אשר נלווים למדיטציה מזה אלפי שנים, בעשרות השנים האחרונות יותר ויותר חוקרים מקרב קהילת המדענים במערב מתחילים לחקור בצורה מסודרת את הקשר בין תרגול של מדיטציה לבריאות. ואכן אותם חוקרים גילו במהלך המחקרים שלהם כי תרגול של מדיטציות מסוגים שונים מהווה את אחת מהדרכים הבטוחות והמועילות ביותר ברפואה המשלימה או ברפואה האלטרנטיבית, וכי תרגול של מדיטציה מועיל במידה רבה לאיזון המצב גופני, הרגשי והנפשי. יחד עם כל כתבי הקודש וכתבי המסורת אשר לאורך אלפי שנים עודדו אנשים לתרגל מדיטציה כאמצעי לשיפור הבריאות שלהם, גם היום יותר ויותר רופאים במערב מעודדים את המטופלים שלהם להתחיל לתרגל מדיטציות מסוגים שונים בצורה מסודרת וקבועה, על מנת שהם יוכלו ליהנות מהסגולות החיוביות הרבות של מדיטציה – כמו מצב בריאותי משופר, חיזוק מערכת החיסון והפחתת הסיכויים ללקות במחלות כתוצאה ממצוקה ולחץ ולהגדיל את הסיכויים ליהנות מתוחלת חיים ארוכה יותר ואיכותית יותר.
אחד מהמחקרים אשר נערכו אודות הקשר בין תרגול טכניקות שונות של מדיטציה לבריאות – גופנית ונפשית – תקינה יותר נערך בבית חולים הר סיני אשר בלוס אנג"לס. במחקר זה מעל למאה אנשים – בגיל הממוצע של שישים ושבע – אשר סובלים מבעיות רפואיות שונות אשר אופייניות לגיל שלהם חולקו לשתי קבוצות. את האנשים בקבוצה הראשונה לימדו טכניקה של מדיטציה – למעשה, את הטכניקה של מדיטציה טרנסנדנטלית – בעוד שהאנשים בקבוצה השנייה קיבלו הוראות וטיפים מעשיים אודות עריכת שינויים בסגנון החיים שלהם ובתזונה שלהם.
האנשים אשר הרכיבו את הקבוצה אשר תרגלה טכניקה של מדיטציה נהנו מלחץ דם נמוך יותר במידה משמעותית. בנוסף על כך, מערכת העצבים האוטונומית שלהם הייתה הרבה יותר יציבה, לעומת האנשים אשר הרכיבו את הקבוצה אשר לא תרגלה מדיטציה, אלא ערכו שינויים בתזונה ובסגנון החיים שלהם. מלבד זאת, לאורך זמן התברר כי האנשים אשר הוסיפו לתרגל את הטכניקות שלימדו אותם האריכו חיים הרבה יותר לעומת אנשים אשר לא תרגלו שום טכניקות בצורה קבועה ומסודרת.
להלן רשימה – חלקית ביותר – של היתרונות הגופניים אשר מהם ניתן ליהנות בעקבות תרגול קבוע ומסודר של טכניקות שונות של מדיטציה:
• הגברת זרימת הדם והאטת קצב פעימות הלב.
• שיפור משמעותי בסיבולת לב וריאה.
• חוויית דרגה עמוקה יותר של הרפיה גופנית.
• הפחתה ניכרת של דרגת המתח בשרירי הגוף.
• החלמה מהירה יותר מניתוחים וטיפולים אחרים.
• הפחתת משקל מהירה יותר.
• דרגות נמוכות יותר של כולסטרול, וכתוצאה מכך סיכויים פחותים ללקות במחלות לב.
• זרימת אוויר לריאות בצורה קלה יותר, וכתוצאה מכך נשימה קלה ואיכותית יותר.
• ריפוי מיגרנות וכאבי ראש.
• הרגעת מערכת העצבים.
• הפקת שינויים קבועים בפעילות החשמלית אשר מתבצעת במוח.
• הפחתת צריכה של חמצן.
• האטת קצב הנשימה.
• חיזוק מערכת החיסון של הגוף.
• הפחתת הפעילות של וירוסים ושל מצוקה רגשית.
• הפחת בכמות הרדיקלים החופשיים, פחות נזק לרקמות.
• האטת תהליך ההזדקנות של הגוף
• תפקוד תקין יותר ואיכותי יותר של המוח..
• שיפור ביצועים בתחומי הספורט השונים.
מדיטציה – מספר ציטוטים אודות מדיטציה
"מדיטציה מביאה חכמה; היעדר מדיטציה מותירה מאחוריה בורות. על האדם לדעת היטב מה מוביל אותו קדימה ומה עוצר בעדו, ועליו לבחור בנתיב אשר מוביל לחכמה" – בודהה
"ניתן לומר כי למדיטציה אין סיבה או תכלית מסוימת. במובן זה, מדיטציה נבדלת כמעט מכל הדברים האחרים אשר אנו עושים, אולי מלבד מוזיקה וריקוד. כאשר אנחנו יוצרים מוזיקה, איננו עושים זאת על מנת להגיע לנקודה מסוימת, כמו נקודת הסיום של היצירה, למשל. אם זו הייתה התכלית של יצירת מוזיקה, אז ככל הנראה הנגנים המהירים ביותר היו נחשבים לנגנים המשובחים ביותר. בנוסף על כך, כאשר אנחנו רוקדים אין כוונתו להגיע לנקודה מסוימת על פני רחבת הריקודים, כשם שעושים במסע. כאשר אנחנו רוקדים, המסע הוא מה שחשוב, כפי שכאשר אנחנו מנגנים מוזיקה עצם הנגינה היא הדבר החשוב. ובדיוק אותו הדבר תקף גם לגבי מדיטציה. מדיטציה היא התגלית לפיה העניין בחיים הוא בכאן ובעכשיו" – אלן ווטס
"מדיטציה היא הלשון של הנשמה שלנו והשפה של הרוח שלנו" – ג"רמי טיילור
"מדיטציה היא פריחת האהבה" – ג"ידו קרישנמורטי
"רוקן את המוח שלך, היה חסר כל צורה – ממש כמו מים. עכשיו, כאשר אתה מוזג את המים לתוך כוס, הם הופכים לכוס; אתה מוזג את המים לתוך בקבוק, הם הופכים לבקבוק; אתה מוזג את המים לתוך קנקן תה, המים הופכים לקנקן התה. עכשיו, מים יכולים לזרום או שהם יכולים להתרסק. היה מים, ידידי" – ברוס לי
"מהי אותה מדיטציה אמיתית? פירושה לעשות כל דבר ודבר: להשתעל, לבלוע, לנופף בזרועות, להיות בתזוזה, להיות בדממה, מילים, פעולה, הרע והטוב, שגשוג ובושה, רווח והפסד, נכון ולא נכון – ולהפוך את כל אלה לקואן אחד"
"אני מודטים מקשת רחבה ומגוונת של סיבות". שלוות נפש היא דבר אשר אנו זקוקים לו עד מאוד. לפיכך, כאשר אנו מודטים, אנו מכוונים – בין אם בצורה מודעת ובין אם בצורה לא מודעת – להשיג שלוות נפש. מדיטציה מעניקה לנו שלוות נפש ללא הצורך בסם הרגעה. ובניגוד לסם הרגעה, שלוות הנפש אשר אנחנו משיגים באמצעות מדיטציה איננה מתפוגגת ונעלמת. היא נשארת לעד בפינה כלשהי בגומחות הנסתרות ביותר של הלב המרומם שלנו" – סרי צ"ינמוי
"בדממה טמונה היכולת להקשיב; להקשיב לעצמנו, לאחרים ולאלוהים. הקשבה היא אמנות שחלפה מהעולם. ללא יכולת ההקשה, אין אנו יכולים לתקשר, אין אנו יכולים להבין זה את זה ואין אנו יכולים לחיות חיים של משמעות. אנחנו צריכים ללמוד להקשיב. ישיבה בדממה מאפשרת לנו להקשיב לעצמנו ולהבין. הדממה הזאת יכולה לרפא. כאשר אנחנו מקשיבים, הדאגות והכאב יכולים להתרפא. תרופה רוחנית תמיד נוכחת בתוך הנשמה. יהיה אשר יהיה הזמן בו נזדקק לה, תהיה אשר תהיה המידה שבה נזדקק לה – אנו יכולים למצוא אותה בתוכנו פנימה" – אנונימי
"עד מהרה הדממה תהפוך לעוד אגדה מימי קדם. האדם הפנה את גבו כלפי הדממה. יום אחר יום הוא ממציא מכונות ומכשירים אשר מגבירים את מידת הרעש ואשר מסיטים את המין האנושי מן המהות של החיים, התבוננות, מדיטציה... צפירות, צפצופים, שריקות, יללות, פיצוצים, טחינות, דפיקות – כל אלה מחזקים את האגו שלו. הריק הבלתי אנושי שלו מתפשט בצורה מפלצתית, כמו צמחייה אפרפרה" – ג"ין ארפ